PENTERBAK     MODELBOUW     OPLOSSINGEN     VRAAG EN ANTWOORD

Knuppelstroppen maken:

knuppelstroppen

Op bovenstaande tekening staat een eenvoudige knuppelstrop. Uitgaande van een schaal van 1 : 10 kun je 4 mm dik staalplaat gebruiken van een zachte kwaliteit, dus makkelijk zaag en vijlbaar. De doorsnede van het ruwe onderdeel zoals de bovenste afbeelding bij a laat zien is 4 x 8 mm. Het oog kan worden afgetekend, dan geboord en met een sleutelvijltje vierkant worden gemaakt.  De volgende knuppelas moet hier natuurlijk wel doorheen passen.Hierna kan het overtollige materiaal worden weggevijld. (slijptol kan ook). Wat overblijft meet 4 x 4 mm. Achterin moet een spiesleufje worden geboord door enkele gaatjes van 1 1,5 mm op een rij te boren en die daarna voorzichtig al borend door te breken.  Bij de middelste tekening a staat met stippellijnen de afstand afgeschreven van de as of spilbreedte. Als de spiesleuf niet ver genoeg is uitgewerkt kan een ringetje achter de spie uitkomst bieden.

Bij b staat een eenvoudigere manier om het oog aan de as te krijgen. In de ijzerhandel is vierkantstaf te koop. Sommige bouwmarkten hebben het ook in een metaalprofielrek staan. De kop moet dan nog wel gemaakt worden in de U vorm zoals aangegeven en daarna gelast of gesoldeerd. Messing stafmateriaal gaat uiteraard nog eenvoudiger. Dit soldeert uitstekend. Boor of vijl wel even een kleine keep op de soldeerrand zodat de trekkracht iets wordt versterkt.

Als er geen spie gewenst is maar een moer dan kan het uiteinde van de as rond worden gevijld en met een snijplaat van M4 schroefdraad worden voorzien. In dit geval hoeft het oog ook niet vierkant worden afgewerkt maar kan gewoon geboord worden met bijv. 4,5 mm.

Als de hele knuppelstrop geen werkende funcie hoeft te krijgen dan kan alles ook van beukenhout gemaakt worden, waarna alles met zwarte of rode verf (of menie) kan worden gecamoufleerd.

 PENTERBAK     MODELBOUW     OPLOSSINGEN     VRAAG EN ANTWOORD