Penterbak bouwt Het Amsterdamsche Wapen

 

Bezoeker van de molen-startpagina, hartelijk welkom bij PENTERBAK. 

Je bent waarschijnlijk net als ik benieuwd waarom Het Amsterdamsche Wapen vermeld staat op de molen-startpagina in de kolom van Noord-Hollandse molens. Ikzelf was ook verbaasd dat mijn website in deze kolom was geplaatst. Even goed dank ik de webbeheerder voor deze actie.

Het Amsterdamsche Wapen is weldegelijk een Amsterdamse molen ..geweest.. 

Gebouwd in 1650 langs de Kostverlorenvaart in Amsterdam , op een steenworp afstand van de Haarlemmerpoort, en verbrand in1862.

Deze paltrokwagenschotzager beleeft evenwel een wederopstanding, alleen zoals van Penterbak mag worden verwacht, in het klein.

Aan de hand van de tekeningen uit het Groot Volkomen Moolenboek en van de grote schets van Anton Sipman, wordt  "Het Amsterdamsche Wapen"  in een schaal van 1 : 20 opnieuw gebouwd.

Van de fundering tot de volledige inrichting van deze niet meer voorkomende paltrokuitvoering.

Penterbak bouwt paltrokwagenschotzager Het Amsterdamsche Wapen

De doelstelling van deze keuze is om nog eens dieper in te gaan in het gebruik van dit type houtzager. De wagenschotzager was speciaal ingericht voor het in bladen opzagen van in kwartieren gekloofde eiken stammen.

De hoge kwaliteit eiken planken waren bestemd voor de meubelmaker of schrijnwerker die met deze delen de prachtigste meubelen en lambriseringen wist te maken.

Penterbak is speciaal voor dit doel opgericht,  en om je mee te laten beleven hoe zo'n paltrokmolen vroeger werd gebouwd.

Alle onderdelen en constructies passeren de revue. De molen wordt opgerecht zoals dat vroeger ook moet zijn gebeurd, met handkracht en eenvoudige hijsgereedschappen.

Daarnaast vindt u op Penterbak een keuze aan molenmodellen die in de afgelopen 25 jaar door mij zijn gemaakt. En niet te vergeten de geschiedenis en activiteiten van mijn eigen paltrokmolen "De Eenhoorn."


Ik wens u heel veel kijkplezier en zet deze site maar in uw favorietenlijst.

Jos van Schooten

Modelbouwer, paltrokmolenaar, meubelmaker.... en Penterbak.

 

En nu snel door naar het echte modelbouwwerk van Het Amsterdamsche Wapen.